Spaning

Fältrobotarna är här för att stanna

12,8 miljarder dollar. Så mycket förväntas marknaden för robotar inom jordbruket vara värd 2022, enligt en ny rapport. Hisnande.

Fältrobotar, alltså mer eller mindre självgående fordon som kan så, rensa ogräs eller applicera gödning eller växtskyddsmedel är här för att stanna. Högre skördar, brist på arbetskraft, effektivisering ihop med ökad precision kopplad till miljöfrågor är några faktorer som driver utvecklingen.

Länge har utvecklingen gått mot större maskiner, men tunga maskiner packar marken vilket kan ge lägre skördar. Det talar för mindre maskiner på åkrarna, kanske i svärmar som tar sig an monotona uppgifter.

Men än så länge är utvecklingen i sin linda. Det bubblar av innovation, men det är skralt på marknaden.

Varför då kan man fråga? Ja, det är dyrt. Det finns tekniska hinder att överbrygga innan robotar blir ett självklart inslag på fältet. En åker ser aldrig likadan ut. Navigation och positionering måste fungera som ett urverk. Dödsolyckan i USA med den självkörande Volvobilen riktar ljuset mot säkerheten. Kalkylen måste gå ihop; tjänar jag på det jämfört med om människor utför uppgiften. Och kan jag lita på att jobbet blir gjort? Om det har jag pratat med svenska fältroboten Ekobots grundare om. En intervju med Ulf Nordbeck kan du kan läsa här!

Ekobot har också letat sig in på AGFO:s kartläggning över 171 svenska innovativa företag som förändrar livsmedelskedjan och är en av få svenska initiativ. Även om det går rykten om att vissa företag håller på, hemlighetsmakeriet är stort.

Men även andra grejer är på gång – Rise har med bland annat SLU och telekomföretaget Ericsson bestämt sig för att bruka en åker helt med automatiserade fordon på eldrift i ett projekt som kan vara igång nästa år. Läs intervju med Jonas Engström på Rise här!

Mest händer på grönsaksfälten som kräver mycket arbetskraft. Ett tyskt universitet håller exempelvis på att ta fram en gurkrobot. Men för att den ska kunna klå en vanlig arbetare måste den kunna plocka minst 13 gurkor per minut! Många pratar också om att det inte per automatik leder till att fler blir arbetslösa, men att robot och människa kan arbeta sida vid sida.

Kan du inte få nog av fältrobotar? Jag har samlat fjorton stycken här!

Vet du om något mer svenskt initiativ kring fältrobotar – hör gärna av dig!

🌱  AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här

AIEkobotRISErobotar

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!