Spaning

Branschen rör på sig

Insekter förutspås av många vara en del av framtidens kost. En utveckling som är glädjande, skriver Lovisa Madås i veckans spaning.

Nyligen bildades branschorganisationen Insektsföretagen som vill lägga grunden för en svensk livsmedelsindustri med ätbara insekter. Än så länge är det inte tillåtet med insekter som livsmedel i Sverige, men många är eniga om att det bara är en tidsfråga. ”Vi står redo att börja sälja när vi får grönt ljus”, säger Coops hållbarhetschef Louise König i veckans intervju. Inte om – utan när.

Samtidigt har Finland tagit på sig ledartröjan, gett grönt ljus och bygger en insektsfabrik utanför staden Lovisa där hundratals ton insekter ska skördas varje år. Ute till havs bjuder Viking Line och Svenska Kocklandslaget på en ”krispig och frasig” insektsmeny.

Jag tycker den här utvecklingen är glädjande. Det är rolig att testa nya texturer, smaker och upplevelser. Att se på möjligheterna för att skapa en ny gren inom livsmedelsproduktion. Samtidigt väcker det frågor. Hur hållbar är en storskalig produktion? Jag frågar Åsa Berggren, professor vid Institutionen för ekologi vid SLU:

– Det allra bästa är om vi kan få en odling av växter på våra svenska marker som är bra för både de vilda insekterna, vilkas habitat minskar, och som kan användas till mat för de odlade insekterna. Dock behöver olika arter av både vilda och odlade insekter olika typer av föda för att utvecklas och må bra. Sambandet mellan art och föda vet vi väldigt lite om än. Det är en del av vår forskning, säger hon.

Och hur övervinner vi rädslan för att äta insekter? Läs gärna vad svaren blev när vi ställde frågan till Sveriges insektsentreprenörer.

Men insekter kan vara mer än livsmedel. Min personliga favorit just nu är den amerikanska vapenflugan. Larverna kan omvandla matavfall till matjord för att sedan själva bli proteinrikt djurfoder – allt på nolltid. Mäktigt.

Så kommer plötsligt alla byta ut fredagstacon mot pizza med friterade syrsor? Nej, men får du tillfället – prova. Att våga testa är bland det roligaste som finns.

🌱 Vill du ha fler spaningar din inbox? Signa upp på AGFO weekly

LÄS MER:

insekter

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!