Det våras för den svenska bönan

Spaning

Bönans tid är här

Protein är poppis. Det ska vara svenskt, lokalt och gärna från växtriket – helst med en direktlänk till odlaren.

Falafel på kikärtor och röda bönor i salladen har blivit nutidens husmanskost. Det finns en uppsjö av sojabönsbaserade halvfabrikat i butikernas frys- och kyldiskar. Utgångspunkten för att utveckla nya produkter från inhemskt odlat växtprotein har kanske aldrig varit bättre.

Vad kanske inte alla vet är att bönodling har bedrivits på Öland sedan 1600-talet. Årligen skördas tusen ton bönor på ön. Odlarkåren, maskinparken och infrastrukturen finns. Kalkrika jordar och ett gynnsamt klimat gör förutsättningarna för att odla baljväxter extra bra. Baljväxter är dessutom kvävefixerande, vilket gör att de kan binda kväve i luften, och därmed minska behovet av gödsling.

Odlarföreningen Kalmar Öland Trädgårdsprodukter har under några år kämpat i motvind i ”den bruna bönans förbannelse” (i vad som skulle kunna sammanfattas med att: militären la ner, skolorna slutade servera bruna bönor med fläsk och kanske att den lite sötaktiga sirapsmaken förknippas med hela den bruna bönan.) Den har eventuellt även färgen emot sig.

Men under de senaste åren har odlarföreningen sett till att sex nya sorters flerfärgade bönor och en ny ärta (gråärtan) har börjat att odlas på ön. Dessutom har vi åkerbönan, som idag odlas för djurfoder i Sverige och där det också finns en dold potential för att utveckla nya produkter av.

Det våras för den svenska bönan!


Anna Nilsson är chefredaktör för tidningen Lantmannen (när hon inte gästspanar hos AGFO). Just nu är hon extremt peppad inför tävlingen Maltkornsmästaren.

PSST

🌱 Vill du ha fler spaningar din inbox? Signa upp på AGFO weekly

Läs mer:

Anna NilssonBönorlantmannen

Lovisa Madås

Journalist och digital affärsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvärldsbevakning – varje fredag, helt gratis!