Frida Jonson
Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.
Det finns enorm potential för startup-bolag inom matsektorn, inte minst inom förädling kopplat till primärproduktionen. Det menar Hannes van Lunteren, ansvarig för KrinovaMat, som har arbetat med affärsutveckling i över 500 företag.
– Vi jobbar utmaningsdrivet. Det betyder att vi sätter oss med företaget och tittar på dess utmaningar och ser hur vi kan lösa det tillsammans. Nu har jag i snitt ett nytt företag i veckan som kommer till oss, men det kan också vara gamla företag som har en ny produkt.
– När den skånska livsmedelsstrategin jobbades fram, tog vi fram en rapport som tydligt visar att den storskaliga livsmedelsindustrin har en fallande tillväxt vad gäller omsättning och antalet anställda. Tittar man på startup-sidan är det precis tvärtom. Livsmedelsföretagens startup-rapport pratar om den mest expansiva och snabbast växande branschen i hela Sverige. Vi har börjat nosa på primärproducenterna, där det finns stora möjligheter och vi kan göra mycket.
– Allt från teknikutveckling med drönare, satellitteknik och digitalisering, till man förändrar synen på produktion. Som råvaruproducent tar du fram en produkt laddad med mervärden, och kan bygga upp en ny affärsmodell med eget varumärke. Det kan leda till att du är mindre beroende av världsmarknadspriserna.
– Det är väldigt olika. Ofta har man en idé men inget problem, så kallad uppfinnarsjuka. En annan del är finansiering. Men det stora problemet för småföretag är att distribution och infrastruktur inte fungerar. I dag är det anpassat för att gurkan som odlas en kilometer från butiken ska via Stockholm innan den säljs i butiken. Det kommer att hända saker när man knäcker den nöten, så att producenten kan nå kunden smartare. Ett steg kan vara när bilproducenter kommer på att de inte ska leverera bilar utan i stället är transportplattformar.
– Det finns mycket pengar i mellanleden idag. En stor förändring blir, och som vi ser redan i dag, när de nya aktörerna (som Google, Amazon, Facebook och Apple, reds. anm.) kommer in.
– Det vet jag inte. En annan spännande förändring är när livsmedelskedjan kan förkortas, och där är tech en lösning. Cowfunding är ett bra exempel kring spårbarhet som vi har jobbat med, där du kan följa djuret på individnivå, och hur man levererar det genom en ny plattform.
– Det talas mycket om utmaningar inom jordbruket, men samtidigt är potentialen sanslös. Om jag får önska skulle det vara att man har löst distributionen och logistiken. Det skulle innebära en stor förändring – den som producerar får betalt för sina mervärden och att det når konsumenten.
🌱 AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉 Signa upp på studs här 🌱
Fakta KrinovaMat
KrinovaMat är ett av Krinova Incubator & Science Parks tre verksamhetsområden där man driver ett antal livsmedelsrelaterade utvecklingsprojekt. Krinova har tillsammans med Inkubera i Örebro ett uppdrag att skapa en nationell platsobunden inkubator och innovationsarenamed fokus på mat, måltider, livsmedel och hälsa.
Krinova är Sveriges äldsta inkubator och science park med mat som profilområde. Man driver även Foodhackathon sedan fem år tillbaka.
Intervju
Digitaliseringen av maten är inte bara en fråga om teknik, utan om också en fråga om kontroll över data och […]
Intervju
Inget företag har tidigare tagit ett liknande grepp om matsystemet som Indigo Ag nu gör – och det med lantbrukarna […]
Intervju
En svensk blockkedja som utgår från bonden och ska gynna hela värdekedjan, det är vad svenska startupbolaget Agrovektor just nu […]
Intervju
I Anna Whitlocksgymnasiets källare finns en hydroponisk odling. En odling som används i undervisningen – och skapar stort engagemang bland […]
Intervju
Hållbara livsmedel måste få kosta och hela livsmedelskedjan ska dela på kostnader och risker. Det var några av insikterna från […]