Jonas Nilsson går från fiskodling till Kernza-öl.

Intervju

”Kernza-öl är den bästa storyn av alla”

Spannmålsslaget Kernza kan lösa flera av växtodlingens utmaningar med minskat näringsläckage, markpackning och erosion. Entreprenören Jonas Nilsson ser fler vinster och siktar på att vara först med öl bryggd på Kernza i Sverige.

Ett flerårigt spannmål skulle vara en dröm för världens spannmålsodlare. Att bara behöva så en gång och sedan skörda flera år i rad, kan spara tid, pengar och miljö, något AGFO har skrivit om tidigare. Men det är inte bara spannmålsodlarna som skulle jubla – även ölsugna har anledning att vara glada. Jonas Nilsson är entreprenören som vill få Sverige att dricka öl Kernza-öl.

Hur kom du in på det här?

– Nyfikenheten har alltid drivit mig framåt. Jag har jobbat med fiskodling i fem år varav de senaste två åren på Ekofisk på Boliden Bergsöe , där jag var med om att starta upp odlingen. När jag såg dokumentären ””Den sista skörden” kände jag direkt att det finns stora möjligheter med perenna grödor. Ett sätt är att brygga öl.

– Alla säger att vi måste minska våra utsläpp, men det räcker inte. Atmosfären och jorden, allt hänger ihop. Jag gick igång på Kernza för att det revitaliserar jordar och binder kol i marken. Att bruka jorden samtidigt som vi låter matjorden återhämta sig fyller mig med hopp inför framtiden.

Varför just öl?
– Inget ont om limpor men öl är snäppet roligare, det är en social grej. Jag tror det kan skapa intressanta samtal kring våra utmaningar framåt när det gäller klimatet. Tänk vad kul att kunna bjuda en kompis på Kernza-öl och säga: ”Det här ölet har bundit mer koldioxid än det har släppt ut”.  

Steget från att välja en stork stark till Kernza-öl kan tyckas långt.

– Visst. Det gäller att kombinera ett öl som smakar gott med en bra story. Och det här är ju den bästa storyn av alla – att skapa en hållbar framtid. Men jag tror mer på att pusha genom roliga saker än pekpinnar.

🌱 AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här 🌱

Affärsbiten då?

– Målet är inte att tjäna grymt mycket pengar. Det finns andra incitament för mig, jag har två barn och är rätt bekymrad över framtiden. Jag vill tända en gnista kring möjligheterna med Kernza. Om fler får upp ögonen för att brygga Kernza-öl är det bara bra. Det skulle betyda att det behövs stora arealer med Kernza – och det är ju kanon.

Att få upp volymen av Kernza-odlingar är en lång process. Vad händer nu?

– Jag har etablerat kontakt med rätt personer och fått tillåtelse att provbrygga. Institutionen LUCSUS vid Lunds Universitet arbetar tillsammans med SLU med att ta fram perenna spannmål. Och de har genom samarbete med Land Institute i USA fått tillgång till Kernza.

När kan vi smaka på den första bryggningen?

– Redan i höst nere i Helsingborg! Utsädet är på plats, och jag har hittat ett mälteri som klarar av Kernza.  Jag har kontakt med ett antal bryggerier som vill göra en provbryggning, det blir ca 25 liter per testbryggning.

Hur smakar öl gjord på Kernza?

– Jag väntar på att få testa ett amerikanskt öl som har bryggts på Kernza. Än så länge vet jag faktiskt inte.

Vilken tror du är den största förändringen vi står inför i livsmedelskedjan?

– Många av dagens unga säger till oss äldre: ”Ni har fuckat upp allt, nu är det dags att agera”. Och jag håller med dem. Det som är bra är att det finns en allt mer växande skara människor som är redo att lyssna och agera – om man är tydlig med sitt syfte. Och min mission är tydligt: Ett korståg för perenna grödor!

Läs mer!


AGFO-spaning: ”Det flytande brödet tar ny form”

 

Anna Nilsson
AGFO-spaning: ”Drömmen om ett flerårigt spannmål”

Fördelar med ett flerårigt spannmål

Kernza – rejält med rötter! Foto: Jim Richardson
  • Genom ett mer utvecklat och flerårigt rotsystem ska sädesslag kunna odlas på näringsfattigare jordar.

  • När grödan finns i flera säsonger binds kolet i marken hårdare och det blir även mindre utlakning av näringsämnen, bland annat kväve och fosfor. Eftersom fälten inte plöjs varje år minskar läckaget.

  • Energi- och bränsleförbrukningen minskar.

  • Den minskade markbearbetningen och packningen av jorden ska även leda till en minskad störning på de ”goda” mirkroorganismerna (bakterier och mikrosvampar) i jorden.

    Källa: Land Lantbruk

    PSST

    🌱 Missa inte fler spaningar – signa upp på AGFO weekly! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här 🌱

Jonas NilssonkernzaÖl

Lovisa Madås

Journalist och digital affärsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvärldsbevakning – varje fredag, helt gratis!