Frida Jonson. Foto: Peter Söderquist

Spaning

”Det pågår två parallella fester”

Förra veckan sprang jag mellan två konferenser i Malmö: Nordic Agro Summit, med inriktning på jordbruket, och Foodtech-konferens om morgondagens livsmedelsindustri. Båda två i samma stad, under samma dagar. Det blev väldigt tydligt att det pågår två parallella fester i huset vi kallar livsmedelskedjan.

I ena änden digitaliseringen av jordbruket, agtech, där det händer enormt mycket kring teknik och utvecklingen av nya idéer, produkter och tjänster. Som Farmers Business Network som Google stöttar och som blivit en maktfaktor att räkna med. I andra änden foodtech-branschen där det bubblar av innovationskraft.

Hade jag fått önska hade konferenserna legat på samma ställe och pågått under dagarna tre istället. Dolores Öhman (MP), regionråd i Skåne berättade på foodtech-konferensen att det har tagit tre (!) år att ta fram deras livsmedelsstrategi. Varför? Jo, på grund av konflikterna i livsmedelskedjan.

Det finns utmaningar att lösa kring matproduktionen, både lokalt och globalt. Men AGFO tror mer på att kroka arm än att peka finger mot den andre som ohållbar eller orealistisk.

Därför kommer AGFO Talk under våren att handla om framtidens mat där vi betar av intressanta frågeställningar. Mer info om det längre fram!

Fyra andra saker från konferenserna:

  1. Kolla in FreeHectare, ett brittiskt hektar där maltkorn har odlats enbart med förarlösa maskiner och drönare.
  2. Ikea Sverige lanserar ett eget köttalternativ gjord på gula ärter och havre och vill bli självförsörjande på grönsaker genom stadsodling.
  3. Mat och hälsa, den kopplingen är superviktig, sade Dolores Öhman, regionråd, om framtagandet av den skånska livsmedelsstrategin.
  4. Händer i USA: Amerikanska lantbrukare skulder ökar och närmar sig 1980-talets topp när det var många konkurser. Köttproduktionen väntas öka mer än man tidigare trott. USA blir allt mer konsumentdriven, med produktmärkning för varor som innehåller genmodifierade ingredienser som ett symptom på det, enligt Warren Preston vid amerikanska jordbruksdepartementet.

🌱 Missa inte spaningar – signa upp på AGFO weekly! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här 

Läs mer:

Intervju med Farmes Business Network: ”Vi har inte blivit jättepopulära bland vissa jordbruksbolag”

agtechfoodtechNordic Agro Summit

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!