På Caliburger i Pasadena, USA, testas ansiktsigenkänning för att verifiera betalning.

Omvärld

Betala – med ditt ansikte

Bill Gates satsar på brittiskt jordbruksprojekt, ansiktsigenkänning som betalning, ny undersökning om genteknik och investering i ärtmjölk – där har du några av veckans nyheter inom foodtech och agtech.

PENGARNA

Bill Gates satsar på brittiskt jordbruksprojekt

Bill och Melinda Gates stiftelse investerar motsvarande 314 miljoner kronor i ett innovativt brittiskt jordbruksprojekt. ”Om du bryr dig om fattiga, så borde du även bry dig om jordbruket”. (Breakit)

TEKNIKEN

Hämtmat är historia

Självkörande närbutiker, drönare som kör ut fredagstacon eller robotar som levererar matkassen. Så här kan det se ut när maten levereras till oss i en inte alltför avlägsen framtid. (AGFO.se)

Psst

🌱 Vill du ha vår omvärldsbevakning till din mejl? Signa upp dig på AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här 🌱

TEKNIKEN

Betala – med ditt ansikte

Caliburger i Pasadena, USA, meddelar att de från den 30 januari erbjuder sina kunder att betala med ett leende. De använder alltså ansiktsigenkänning för att verifiera betalningen. (The Spoon)

TEKNIKEN

Blockchain för spannmål i Australien

BlockGrain är en startup som vill använda tekniken för att förbättra spårbarheten inom handeln med spannmål. (iWire)

TEKNIKEN

Nya samarbeten för matleveranser

Giganten Walmart ska samarbeta med Rakuten, som är Japans största e-handlare. Samtidigt rapporteras om ett gemensamt projekt mellan amerikanska Kroger och kinesiska Alibaba. (Food Supply)

MATEN

Långsam potatis är nyttigare

I ett forskningsprojekt på SLU har man tagit fram en potatis med långsammare kolhydrater. I nästa steg planerar man att använda Crispr-tekniken för att få fram ”högamylospotatis”. (SLU)

MATEN

Snart kan du köpa snacks i Uber-bilen

Cargo är en startup som vill ge Uber-förare möjligheten att öppna en liten närbutik i bilen. (TechCrunch)

MATEN

Ny undersökning om inställningen till genteknik

Konsumentföreningen Stockholm har tillsammans med Novus gjort en ny undersökning  om svenskarnas attityder till GMO och genteknik. Enligt undersökningen håller inställningen ”sakta på att liberaliseras”. (KF Stockholm)

MATEN

Första vegan-puben invigd

The Spread Eagle i östra London marknadsför sig som den första helt veganska puben. ”Ett tecken på ett kulturellt skifte mot en växtbaserad livsstil”. (Guardian)

TEKNIKEN

Agtech och startups hoppet för indiska lantbruket

Det indiska lantbruket står inför enorma utmaningar med ökade klimatförändringar och en allt större befolkning. Hoppet för det indiska lantbruket står till den tekniska utvecklingen och till de många agtech-bolagen i landet. (Forbes)

TEKNIKEN

WEF om den trasiga livsmedelskedjan

Våra välfyllda matbutiker i västvärlden skymmer bilden av ett system med stora problem. Sedan 2014 ökar återigen antalet människor som inte får tillräckligt med mat. Andra utmaningar är matsvinnet, utsläppen av växthusgaser och utarmningen av brukbara åkrar. (World Economic Forum)

PENGARNA

Goldman Sachs investerar i ärtmjölk

Ripple är en startup som tillverkar en mjölkliknande dryck gjord av gula ärter. 65 miljoner dollar har investerats i processen. (Bloomberg)

ärtmjölkblockchainGenteknikSLUvegan

Lovisa Madås

Journalist och digital affärsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvärldsbevakning – varje fredag, helt gratis!