Nadja Kalm (till vänster) och Tyra Johansson på United Bars: ”Vi fokuserar på hållbart företagande och återvinning i matvärlden”.

Intervju

Unga företagare tacklar megaproblem

Morgondagens matkännare siar om framtidens restauranger – och har stora planer på hur man minskar matsvinnet. Gymnasieeleverna Tyra Johansson och Nadja Kalm tog steg fullt ut och startade eget företag.

Ni har startat företaget Bars United UF där ni använder matsvinn för att göra bars. Varför då?

– Vi gör granola-bars av frö och nötter där vi använder äppelskal, äppelfibrer och annan frukt som har blivit stötta, fula eller skulle slängas. Vi går restaurangprogrammet och funderade på vilka samhällsproblem som är kopplade till mat, och då kom idén upp. I september startade vi och letar nu efter rätt typ av förpackning.

Hur gör ni era bars?

– Köket måste vara godkänt för att kunna sälja produkten så vi gör det i skolan. Från Lilla musteriet i Borgholm får vi äppelfibrerna som blir över vid mustningen. Det använder vi som ett substitut till havregryn så att vi får en glutenfri produkt. Frukterna skänks till oss eftersom det ändå skulle slängas. Torkningsprocessen tar ett dygn, sedan tar det en timme att få ihop baren.

PSSST

🌱  AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här 

Varför är det viktigt att minska matsvinnet?

– Om en banan har blivit lite krokig och brun så slängs den här i Sverige. Det pratas mycket om att vacuumförpacka sin mat, och inom restaurangbranschen snackas det mycket nu om att ta tillvara på allt. Folk börjar inse att det är en stor kostnad att slänga så mycket.

Vad gör ni själva för att minska matsvinnet?

– Att man exempelvis gör en biff om det blir en liten bit lax kvar när man köper hem en hel laxfilé. Eller att man kokar mos av äppelskalen. Gammalt bröd går att mixa till ströbröd. Det är smågrejer som ingen tänker på, men det går oftast att göra något om man tänker i nya banor.

Vad tror ni är den största förändringen i livsmedelskedjan på sikt?

– Vi får nog se självförsörjande restauranger, där man odlar den egna maten som sallad och svamp. Tror också att vegetariskt inte längre ses som ett alternativ utan en självklarhet. Köttet är på utgång.

Vad händer framåt?

– Eftersom förpackningarna inte är färdiga än har vi hittills bara sålt i skolan och till nära och kära. Vi jobbar mycket med smakerna nu och i mars ska vi stå en mässa. Det hade också varit roligt att ta fram fler smaker och att få ut andra produkter som müsli.

 

Tyra Johansson, United Bars.

LÄS OCKSÅ:

Här är de svenska entreprenörer som bekämpar matsvinnet

Därför vågar de investera i matsvinn

matsvinn

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!