Tempeh – på ditt julbord nästa år? Foto: Nutrient.se

Omvärld

Tempeh spås en ljus framtid

Dags att summera veckans nyheter inom foodtech och agtech. Nya pengar för SuperMeat, spännande akvaponik i Göteborg och tempeh går en ljus framtid till möts. Det och mycket mer i veckans omvärldsspaning.

PENGARNA

SuperMeat backas rejält

Labbkött-företaget SuperMeat backas upp med ytterligare 3 miljoner dollar i senaste investeringsrundan. Målet är att få fram labbodlad kyckling. (TechCrunch)

MATEN

Årstiderna utökar

Singelhushållen är många i Sverige. Nu utökar e-handeln Årstiderna sitt sortiment av färdigplanerade matkassar för just singelhushåll. Minskat matsvinn står också på önskelistan. (Ehandel.se)

MÄNNISKORNA

Under marken i New York

I en källarlokal i TriBeCa satsar Farm.One på hydroponisk odling. Nyfiken? För 50 dollar kan du ta en rundtur, prova sällsynta ätbara blommor och få med dig en låda örter hem. (New York Times)

TEKNIKEN

Ett nytt kretslopp

Följ med till Eskilstuna där fluglarver omvandlar matavfall till jordförbättringsmedel. När maskarna käkat klart blir de själva käk till djur. ”Vi skapar ett nytt kretslopp i den cirkulära ekonomin”, säger chefen för Eskilstuna Energi och Miljö till DN. (DN)

PSSST

🌱  Agfo Weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här 👈

MATEN

Tempeh spås en ljus framtid

Blir det tempeh du griljerar i stället för julskinka nästa jul? Livsmedlet tempeh är fortfarande väldigt nytt på marknaden, men spås en ljus framtid. (ATL)

MATEN

Insekter som framtidsalternativ

”Mat baserad på insekter förbjuds i Sverige. Det är ett beslut som inte bara påverkar svenska insektsföretag och en bransch med potential att skapa tillväxt och jobb, utan också miljön och klimatet”. Det skriver Christofer Fjellner (M) i en debattartikel. (Dagens Samhälle)

MATEN

Här odlas fisken mitt i staden

I centrala Göteborg utvecklas metoder för klimatsmart livsmedelsproduktion i städer. Följ med till företaget Stadsjord som jobbar med akvaponik. (DN)

TEKNIKEN

Ogräsrobot plockar hem 5,7 miljoner dollar

Agtech-startupen FarmWise vinner mark med sin ogräsrobot som kan identifiera och ta bort ogräs – samtidigt som den samlar data om grödorna. (Agfunder News)

MATEN

Vilken blir din favorit?

Champinjonlampa, syntetisk komjölk, labbkött – det bubblar i biotech-världen. (SynBioBeta) 

akvaponikFarmWisehydroponisk odlinginsekterSuperMeattempeh

Lovisa Madås

Journalist och digital affärsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvärldsbevakning – varje fredag, helt gratis!