Lovisa Madås
Grundare AGFO
Nya året är här! Team AGFO bjuder på insikter från höstens arbete, och blickar framåt.
– Att det bubblar av innovation inom foodtech och agtech, men det borde kunna ske större informationsutbyte mellan de som verkar inom respektive område. Där hoppas jag AGFO kan spela en viktigare roll framöver.
– Utvecklingen kring nya insektsföretag och vilka konsekvenser den nya EU-förordningen får. Utvecklingen inom precisionsodling, och även vad som sker kring förarlösa system och robotar på våra åkrar.
– Att en så stor del av lösningen för de globala hållbarhetsmålen och regeringens miljömål gömmer sig inom livsmedelskedjan. Löser vi den hållbara livsmedelskedjan är vi en god bit på väg att rädda klimatet.
– Under 2018 får vi se branschen explodera av unga, smarta innovativa företag som tar sig an hållbara livsmedelsutmaningar. Samtidigt får allt fler av branschens jättar upp ögonen för utvecklingspotentialen inom agtech och foodtech. Nya inkubatorer, uppköp och medvetna riskkapitalfonder accelererar utvecklingen.
🌱 AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉 Signa upp på studs här 👈
– Att det finns en enorm mängd människor som på olika sätt vill förbättra livsmedelskedjan. Eldsjälar och entreprenörer i varje led, från produktion till bord. Maten och hur den produceras engagerar allt fler. Och det finns så många perspektiv på frågorna: ekonomiska, medicinska, etiska och sociala.
– Under det kommande året tror jag det blir intressant att följa hur medvetna konsumenter ställer nya krav på både producenter, handlare och restauranger. Vi bryr oss mer och vill veta mer för att kunna välja med både hjärta och hjärna. Men självklart vill jag också följa teknikutvecklingen, både i det traditionella lantbruket och i alla de nya nischer som utvecklas parallellt.
– Att energin och engagemanget är att förbättra livsmedelskedjan är påtagligt. Samtidigt är det lite som det pågår två förfester i olika hörn: en för konsumentnära innovationer (”fork” i ”from farm to fork”), och en för digitaliseringen av jordbruket, agtech.
– När agtech och foodtech möts i en gemensam fest. Och att investerare på allvar får upp ögonen för agtech. Rent personligt ser jag fram emot att fermentering slår igenom på allvar, och att rapsfärs landar på min tallrik. På techkonferensen Slush åt jag en urgod pizza med friterade syrsor på. Den vill jag kunna äta även i Sverige.
Läs mer:
2017 var också året när AGFO såg dagens ljus. Vi har just fyllt sex månader och ångar av nybyggarglädje.
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]
Spaning
Team AGFO bjuder på insikter från 2020, jultips och tankar inför det nya året. Linda Segerblom VD Störst intryck i […]
Spaning
Behöver besöksnäringens framtida ledare vara hållbarhetsexperter? Det undrar AGFO:s Frida Berglund i veckans spaning. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev […]