Tove Larsson, Investment Manager hos Norrsken Foundation 

Intervju

Därför investerar de i matsvinn

Nya entreprenörer bekämpar matsvinnet. I ryggen har de flera tunga investerare. Tove Larsson från Norrsken Foundation ser en lönsam framtidsbransch.

Ryska köp- och säljsajten Avitos grundare är två investerare som har gått in med medel i några av de svenska företag som AGFO listat i kollen av matsvinnsföretag. Även Ikea-koncernen sällar sig som investerare.

Flera av matsvinnsföretagen är startups och om de blir lönsamma återstår att se. Enligt Tove Larsson, investment manager hos Norrsken Foundation som investerat i Karma och Matsmart, är efterfrågan på lösningar kring matsvinn stark. Och där det finns efterfrågan finns förutsättningar för lönsamhet.

– Även om vi med Matsmart och Karma främst har investerat på grund av deras smarta lösning på matsvinnsfrågan, ser vi detta som kommersiella investeringar. Vi tror att med stora utmaningar, som matsvinn, kommer också stora affärsmöjligheter. Och när det gäller matsvinn så finns det även ekonomiska incitament för såväl producenter som konsumenter av mat att minska andelen som slängs, säger Tove Larsson.

Norrsken Foundation investerar i entreprenörer som tar sig an stora problem, som matsvinn.
– Att bolag som Matsmart och Karma blir lönsamma genom att lösa miljöproblem ser vi som väldigt positivt. Då finns det bra förutsättningar att växa så att ännu mer mat kan räddas, enligt Tove Larsson.

Har ni någon tidplan för när investeringen ska betala sig?

– Vi har ett långsiktigt perspektiv för våra investeringar. Det tar tid att skapa de varaktiga och storskaliga förändringar som vi eftersträvar. Vårt mål är att möjliggöra ”impact unicorns”, alltså bolag som förbättrar livet för en miljard människor. För att nå dit behöver vi tänka långsiktigt.

Vilka fler områden inom foodtech siktar Norrsken Foundation in sig på?

– Vi är intresserade av alla områden där det finns en tydlig miljö- eller samhällsutmaning som kan lösas med hjälp av skalbar teknik, ofta handlar det om mjukvara. 

Norrsken Foundation

Norrsken Foundation är en icke-religiös, politiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse. Genom Norrsken Lab och Norrsken Incubator investerar stiftelsen i socialt entreprenörskap med fokus på teknik. Grundad juni 2016 i Stockholm, Sverige. Källa: Norrsken Foundation

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev!  👉 Signa upp dig här

Läs också:

Här är de svenska entreprenörer som bekämpar matsvinnet

matsvinnNorrsken FoundationTove Larsson

Frida Jonson

Grundare och innehållsansvarig AGFO. Lantbruksjournalist.

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!