Plenty drar in plenty

Spaning

Spirande optimism bland entreprenörerna

Inomhusodling Àr ett av de hetaste omrÄdena inom agtech. Agfos Kristofer Lund spanar.

Förra Äret sÀkrades den största finansieringen hittills nÀr vertikalodlarna Plenty tog in 200 miljoner dollar i en investeringsrunda ledd av Japanska Softbank Vision Fund. Bland övriga investerare fanns bland annat miljardÀrerna bakom Amazon och Google, Jeff Bezos och Eric Schmidt. Nu planerar Plenty för en snabb b expansion kombinerat med nyrekryteringar och satsningar pÄ  odlingsteknik, maskininlÀrning och vÀxtbiologi. Siktet Àr instÀllt pÄ Japan, Kina, Mellanöstern och USA.

Även i Sverige rör det pĂ„ sig. I stĂ€derna tar nya entreprenörer över oanvĂ€nda ytor, och utanför stadskĂ€rnorna kan inomhusodling skapa nya jobbtillfĂ€llen och alternativa intĂ€kter för lantbrukare.

2018 kan bli Ă„ret nĂ€r vi pĂ„ allvar börjar handla inomhusodlade grönsaker – om inte elrĂ€kningen eller personalkostnaderna sĂ€tter stopp. Enligt den nyligen slĂ€ppta rapporten State Of Indoor Farming 2017 har endast 27 procent av alla vertikalodlare nĂ„tt lönsamhet. Lönekostnaderna (i lĂ„glönelandet USA) uppgĂ„r dessutom till i snitt nĂ€stan 50 procent. Agfo kommer följa omrĂ„det under vĂ„ren: Funkar affĂ€rsmodellen för de svenska aktörerna? Hur ser siffrorna ut?

Den hÀr veckan kollar vi vad nÄgra av de svenska företagen har i sikte för 2018.

Neco: ”Vi jobbar bland annat med projektet Kollom som fokuserar pĂ„ att omvandla tomma lantbrukslokaler till inomhusodlingar. I dagslĂ€get har vi nio anlĂ€ggningar pĂ„ gĂ„ng och över 70 intresseanmĂ€lningar”, sĂ€ger Fredrik Sjöholm, CTO.

Plantagon: ”Vi arbetar för fullt med att etablera CityFarm Stockholm under DN-skrapan, och rĂ€knar med att vara igĂ„ng med full produktion pÄ 650 kvadratmeter odlingsyta i april. Det blir bĂ„de direktförsĂ€ljning pĂ„ plats och i samarbete med nĂ€rliggande Ica-butiker. Vi har ocksĂ„ en aktiv crowdfunding-kampanj för att finansiera kommande etableringar. Kampanjen pĂ„gĂ„r 20 dagar till och vi ser ut att kunna nĂ„ vĂ„rt mĂ„l”, sĂ€ger Joakim Rytterborn, Head of Research & Development.

Stadsjord: ”Just nu bygger vi anlĂ€ggning nummer tvĂ„ i en nybyggd mathub med fokus pĂ„ utbildning och matupplevelser i Floda strax utanför Göteborg. Det blir fiskodling pĂ„ bottenvĂ„ningen, kontor pĂ„ vĂ„ning tvĂ„ och grönsaksodling högst upp. Öppning efter sommaren”, sĂ€ger Niklas Wennberg, verksamhetsledare.

Urban Oasis: ”Vi Ă€r mitt uppe i att att bygga klart vĂ„r pilotanlĂ€ggning i Liljeholmen för att kunna validera vĂ„r vertikala jordbruksteknik. Samtidigt Ă€r vĂ„r produktion av microgreens igĂ„ng, vi börjar leverera till Ica Kvantum Liljeholmen nĂ€sta vecka”, sĂ€ger Albert Payaro, VD.

Grönska: ”Vi har precis tiofaldigat vĂ„r odlingsyta och Ă€r pĂ„ vĂ€g ut i fler butiker inom kort”, sĂ€ger Robin Lee, en av grundarna.

Peckas Naturodlingar: ”Vi har jĂ€ttefullt upp och allting rullar pĂ„ enligt plan. De första leveranserna av vĂ„ra tomater sker lokalt i HĂ€rnösand denna vecka”, sĂ€ger Hugo Wikström, VD.

PSSST

đŸŒ±  Agfo Weekly, din bĂ€sta kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp pĂ„ studs hĂ€r 

LĂ€s mer:

agtechGrönskainomhusodlingNecoPeckas NaturodlingarPlantagonStadsjordUrban Oasisvertikalodling

Kristofer Lund

AffÀrsutvecklare och analytiker

Mejla

AGFO tror pÄ morgondagens livsmedelskedja. Det gör Àven vÄra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!