Kyckling möter blockchain-tekniken. Foto: Future Market

Omvärld

Är det här framtidens kyckling?

Att Amazon Go sparkade upp sina dörrar har nog inte undgått någon. Men det är mer som händer inom foodtech- och agtech-världen. Här är veckans omvärldsbevakning:

MATEN

Är det här framtidens kyckling?

Framtidslabbet Future Market har tagit fram ett antal konceptprodukter för inspiration. Som Block Birds – kycklingprodukter som verifierats med hjälp av blockchain-teknik. På förpackningens utsida kan du följa hela kedjan: födsel, slakt, leverans till mataffären. (Future Market)

PENGARNA

Champagne på svarta vinbär

AI, champagne på svarta vinbär, ny typ av förädlad broccoli och ett säkert system för införandet av nya grödor – där är några innovationsprojekt som beviljats stöd. (Landsbygdsnätverket)

PENGARNA

Ikea investerar i foodtech (igen)

Nu kliver möbelgiganten in som minoritetsägare i matsvinnsbolaget Matsmart. Tidigare har Ikea bland annat investerat i vertikalodlingsbolaget AeroFarms. (Ehandel.se)

 

🌱   Signa upp på AGFO weekly – då får du nyhetssammanfattningen till din inbox varje fredag morgon  👉  signa upp här 

PENGARNA

”Urrk”-faktorn ska lösas

Karin Wendin, professor i mat- och måltidskunskap, har ihop med sitt team fått 2,6 miljoner för att öka acceptansen för ätbara insekter. En utmaning som de tittar på är ”urrk”-faktorn. (Bugburger)

MATEN

Vinst för alla

Möt bonden Adam Arnesson som ställde om från lammproduktion till gråärter och spannmål. På ett år har gården halverat sina klimatutsläpp, men producerar ändå mer mat. (Land Lantbruk)

TEKNIKEN

Konservera på nytt sätt

Företaget Tata Steel har tagit fram en mobil konserveringsfabrik för att minska matsvinnet. Jordbrukare ska kunna konservera maten direkt på plats. Bra för miljön, bra för business. (JA.se)

PENGARNA

Norge satsar på växande segment

Den globala vattenbruksmarknaden förväntas nå 200 miljarder dollar år 2022. Och Norge hakar på. Nu startar de ett nytt program, The Hatch accelerator, för att öka andelen företag inom vattenkultur. (Agfunder News)

MÄNNISKORNA

Topplista: 50 agtech-startups

Varje år utser Kalifornien-baserade Thrive femtio startups som har potential att förändra lantbruket. Förra året var det många inom big data, i år är det mer bioteknik och robotar. Inga svenska startups på listan, ser vi det nästa år? AGFO hoppas! (Thrive)

MATEN

Uppåt för kretsloppsodling

Nu skördas de första tomaterna hos Peckas Naturodlingar, Europas största kretsloppsodling. Och intresset är stort. ”En metod som ger bra, smaklig och hälsosam mat som dessutom kan odlas lokalt utan utsläpp och transporter tilltalar många”, säger Hugo Wikström, VD. (ATL)

MATEN

Gotländsk revansch

Kulturspannmål har odlats på Gotland sedan bronsåldern, men försvann under 1960-talet. Men nu händer det saker igen! Ett gäng nya odlare vill satsa på enkornsvete, emmer, dinkel, vårspelt, höstspelt och gotlandsråg. (SR)

MÄNNISKORNA

Tech-profil vill se ändrade regler

Niklas Östberg är på väg att bli Sveriges nästa tech-miljardär. Bolaget Delivery Heros är en megaspelare inom hemkörd mat och värderas till 60 miljarder kronor. Nu vill Niklas Östberg se ändrade villkor för cykelbuden. (Breakit)

Lovisa Madås

Journalist och digital affärsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvärldsbevakning – varje fredag, helt gratis!