Lovisa Madås
Journalist och digital affärsutvecklare. Ansvarig AGFO.
Vecka 49: En viktig vecka för de svenska insektsföretagen, möbeljätten IKEA satsar på egna odlingar, labbodlat kött i butik om tre år. Det är några av nyheterna när Agfo summerar foodtech- och agtechveckan.
Teknik
Det här är något speciellt, kolla in videon! (MachinePix)
Maten
En brittisk livsmedelskedja har börjat sälja mat som passerat bäst före, för att minska matsvinnet. Nu ska försöket spridas till fler. (Fri Köpenskap)
MATEN
Nu sparkar IKEA igång ett test för urban odling. Det är det första steget för att undersöka möjligheten för möbeljätten att bli självförsörjande med egenodlade grönsaker. (Mynewsdesk)
MATEN
Sveriges Radios program Klotet åkte till Holland för att undersöka labbodlat kött. Resultatet? Om tre år kan det finnas odlat kött att köpa i butikerna. (Sveriges Radio)
TEKNIKEN
Teknikwiz Per Emgardsson rapporterar från jättemässan i Hannover. (betallänk Land Lantbruk)
PENGARNA
Som en tsunami, säger en professor i konsumentvetenskap. Hela branschen kommer att skakas om. (Fri Köpenskap)
MATEN
Ny rapport om hur sociala medier skapar en “culture of accountability”. (Smart Brief)
TEKNIKEN
Det norska Bioteknologirådet har föreslagit ett antal förändringar i lagstiftningen, så att olika regler kan gälla för olika typer av genmodifieringar. Bakgrunden är den tekniska utvecklingen som skapat nya möjligheter för bättre produkter. (NRK)
MATEN
Den 1 november blev det möjligt att sälja odlade, hela insekter i Finland. Nu satsar staden Lovisa på en fabrik där hundratals ton insekter ska skördas varje år. (Land Lantbruk)
MATEN
I veckan meddelade Livsmedelsverket att man står fast vid att försäljning av insekter som mat inte är tillåtet. Samtidigt stängs även kryphålet i EU i och med ett förtydligande i EU-lagen från och med årsskiftet. (ATL)
MATEN
Nederländska Proti-Farm är på god väg att bli världens största uppfödare av matinsekter. Företagets buffalolarver kan även komma att säljas i Sverige. (ATL, betallänk)
Omvärld
Skördedags på kallt ställe, nya insikter om innovation i livsmedelskedjan, poddtips och Google redo att lära upp din maskinpark. Det och […]
Omvärld
Personaliserad mat, blockchain och nya digitala tjänster rullas ut — vi sammanfattar veckans nyheter inom foodtech och agtech. maten Nu […]
Omvärld
Idén att tillverka gödningsmedel av matrester är förstås lysande på många sätt, något som stora delar av Europa och nu […]
Omvärld
Kläder från skörderester, automatisering framgångsfaktor för näthandlare – och delad traktordata. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom foodtech […]
Omvärld
AGFO bevakar foodtech- och agtech åt dig! Här är veckans omvärldsbevakning där vi dyker ner i robothönor, mattrender och minskat […]