Johan Jörgensen, Jan Ehrensvärd LRF, Claire Gusko Infarm Foto: Agfo

Spaning

Foodtech-strategi för Sverige

Medan snön yrde över Stockholm ångade det av framtidsvisioner när våra vänner på Sweden Food Tech bjöd in till Winter Big Meet. Agfo fanns självklart på plats.

Kan foodtech lösa många av de utmaningar som vi står inför med dagens matkedja? Ja, utan tvekan, menade Olof Sundström från Boston Consulting Group. För att lyckas behövs det en foodtech-strategi för Sverige. Eventet var startskottet för framtagande av en sådan strategi, så om exakt ett år får vi se resultatet. Spännande!

Brittiska online-jätten Ocado visade sina enorma lagerhallar som till stor del hanteras av snabba plock-robotar. Ocados storskalighet och avancerade logistik gör att kostnaden för ytterligare en produkt på lagret närmar sig noll. Många produkter, även från mindre producenter, når via Ocado ut till långt många fler potentiella köpare än genom traditionella kanaler. Ocado satsar på att sälja mat i England – och sälja tekniken till andra marknader. På frågan ”När kommer Ocado till Sverige” blev svaret ”Inga kommentarer”. To be continued!

Juha-Pekka Pitkänen från finska forskningscentret VTT berättade om hur de lyckats få fram ett protein med enbart el, vatten, koldioxid och mikrober. El-mat, något för framtiden!

I staden eller på landsbygden – var kommer framtidens mat att produceras? Både och, menade Jan Ehrensvärd från LRF och Claire Gusko från inomhusodlingsföretaget Infarm. Infarm satsar på att distribuera själva odlingen, av till exempel sallader och örter, till butiker och restauranger. Varje modul är uppkopplad till samma plattform hos Infarm.

I ett panelsamtal mellan kockarna Mathias Dahlgren, Sara Begner och Sigrid Bárány var slutsatsen att vi går mot minskad köttkonsumtion framöver i Sverige. Mathias Dahlgren menade att vi samtidigt behöver nya sätt att få in smaken av umami i vår matlagning. Dedikerad umami-avdelning i framtidens mathandel?

Hur kan Sverige konkurrera med tech-hubbarna i Sydostasien eller Silicon Valley? Från scen blev svaret: genom att ligga i framkant när det kommer till lagstiftning och samarbete mellan offentlig sektor, forskning och företagande.

Många inspel till den foodtech-strategi för Sverige som nu ska tas fram. Can´t wait!

 

Sweden Food Techs Johan Jörgensen ledde dagen Foto: Peter Söderquist, Agfo

 

Mathias Dahlgren, Sigrid Bárány och Sara Begner Foto: Peter Söderquist, Agfo

 

Foto: Peter Söderquist

 

InfarmJohan JörgensenLRFOcadoSweden Food TechVTTWinter Big Meet

Lovisa Madås

Journalist och digital affärsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvärldsbevakning – varje fredag, helt gratis!