ICA Gruppens trendspanare Malin Eriksson. Foto: Peter Söderquist, Agfo

Intervju

”Den gröna revolutionen kommer att fortsätta”

Agfo möter Malin Eriksson som jobbar med trender och framtidsspaningar hos ICA.

Du har arbetat med ICAs framtidsrapport ”100 år och framåt”. Varför var det viktigt för er att göra en framtidsrapport?

– För att starta upp en intern och extern dialog kring framtidens mat och vilken framtid vi vill jobba för. Framförallt är det viktigt att lyfta blicken och försöka se saker som inte är så lätta att upptäcka. I rapporten lyfte vi blicken mot 2040 och målade upp olika framtidsscenarios.

Vilket ansvar har ICA som matjätte för att driva utvecklingen av livsmedelskedjan?

– Som marknadsledare har vi ett stort ansvar för att driva mot ett hållbart samhälle. Och vi behöver samarbeta med många aktörer för att det ska bli en framtid som vi alla känner oss trygga med.

Vilken tror du är den största förändringen vi står inför i matkedjan på sikt?

– Att matkedjan digitaliseras innebär stora förändringar och samtidigt gigantiska möjligheter. Vi kommer kunna mäta det vi äter, hur det produceras och transporteras, och hur mycket som går till matsvinn. Att maten kommer anpassas efter individuella hälsoaspekter tror jag mycket på.

🌱  Agfo Weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon.👉  Signa upp på studs här 👈

I en undersökning bland 00-talister i er framtidsrapport säger 68 procent att de tror att vi äter mer närodlat år 2040. Vad krävs för att det skall ske?

– Att myndigheter, företag och konsumenter samarbetar. ICA har sedan länge ett samarbete med LRF för att öka andelen svenskproducerade produkter i ICA-butikerna. Det måste vara lätt för lokala producenter att nå ut till konsumenter. Ett exempel är den portal vi lanserade under året för att förenkla för lokalproducenter att nå ut med sina varor i fler ICA-butiker. Väldigt många butiker är otroligt intresserade och vurmar starkt för producenterna som finns i närområdet.

Rapporten säger också att 43 procent tror att vi äter mer insekter år 2040. Vad tror du om matinsekter, på kort och på lång sikt i Sverige?

–Jag tror absolut att insekter kommer bli livsmedel även i Sverige, det kan inte vara stängt framöver. Det är en del av det pågående proteinskiftet. ICA hade självklart hoppats att Livsmedelsverket skulle tillåta insekter som livsmedel i Sverige. Nu kommer Sverige att hamna efter utvecklingen som pågår i bland annat våra grannländer. När ett nytt beslut kommer behöver vi vara redo.

Staden eller landsbygden, var kommer framtidens mat att produceras?

– All matproduktion kan inte flytta till städerna, vi ska fortsätta ta tillvara på de fantastiska möjligheter och produktionsvillkor som landsbygden erbjuder. I vår framtidsrapport räknar vi med att städerna har 20 procent självförsörjning i framtiden.

Amazon Go, den kassalösa matbutiken, utvecklas just nu. När ser vi en liknande satsning från ICA?

– Vi tittar hela tiden på olika kassalösningar. Det viktiga är att hitta ett sätt att registrera varor på ett enkelt och smart sätt. Det måste vara enkelt för kund, och det måste fungera felfritt. Samtidigt måste vi balansera teknikutvecklingen med det personliga mötet. Våra undersökningar visar att kunderna uppskattar en personlig kontakt i butiker.

Vilka projekt eller företag inom foodtech tycker du är mest intressanta just nu?

– Det finns många intressanta företag. Hittills har vi valt att samarbeta med två spännande företag, Urban Oasis som har ett koncept för stadsodlingar och Nutrient som föder upp mjölmaskar. Jag gillar också det Eatit och Werlabs gör där du kan kolla vad du behöver för att må bra. Att kombinera det med dina egna smakpreferenser är väldigt spännande.

Viktigaste trenderna när det gäller mat 2018?

– Den gröna revolutionen, där det gröna får en större roll på våra matbord, kommer att fortsätta. Vi ser att intresset för veganska recept ökar för varje år på ica.se. Förra året ökade sökningar på veganska julrecept med 1500 procent jämfört med föregående år.

Läs vår intervju med Urban Oasis grundare: ”Vi vill bygga Nordens största inomhusodling”

ICAs framtidsrapport finns här

ICAMalin ErikssonUrban Oasis

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!