Carolina Sachs Foto: Axfoundation

Intervju

”Stor hype kring blockchain”

Carolina Sachs, generalsekreterare för Axfoundation, om blockchain i livsmedelskedjan:

Berätta om ert projekt Spårbarhet och kontroll av livsmedel i blockkedjan.

– Vi har gjort en kartläggning om hur man kan använda blockchain-tekniken inom leveranskedjan och livsmedel. Det finns många utmaningar, båda vad som gäller komplexiteten i leveranskedjan och livsmedelsfusk. Vi ser att livsmedelskedjan inte är helt digitaliserad och att företag lägger otroligt mycket energi på kontroll. Projektet samlar några av Sveriges viktiga spelare: SKL och SKL Kommentus, Kairos Future och Martin & Servera. Tillsammans har vi tittat på hur vi kan skapa lösningar som adderar värde och som löser problem med hjälp av blockchain. Nu går vi in i nästa fas där vi ska samla ytterligare spelare för att kunna genomföra en pilot.

Hur möjligt är det implementera tekniken?

– Jag tror vi kommer ha stor användning av blockchain-tekniken i framtiden, men än så länge är det fortfarande ganska en omogen teknik. Det finns stor hype kring blockchain just nu, man måste vara noggrann med vilket värde och vilka problem tekniken kan lösa. Vi kommer att fokusera på områden där blockchain är mest relevant.

Vilka länder behöver den tekniken mest?

– Det är lika viktigt i Sverige som i Europa och globalt. I Sverige har vi hög tilltro till en varas kvalité när den är svensk eftersom vi har bra lagar och regler, men köttskandaler händer även i Sverige. Utmaningen är större för länder som har korrupta system där man inte följer lagar och regler. Men tekniken är lika relevant för hela livsmedelskedjan globalt.

Projektets viktigaste mål?

– Att skapa transparens som gör att konsumenten kan känna sig säker.

Läs blockchain-spaning här

axfoundationblockchainCarolina Sachs

Katja Samoilina

Mejla

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!