Foto: Cathy Xiao Chen

Intervju

”Jag tror på radikala förändringar”

Hej där, Akis Palamidis, Gastronaut

Berätta om din tjänst!

Gastronaut är en matapp där du kan beställa take-away mat lagad av internationella hemmakockar i din stad. Utöver appen har vi också catering.

Varför är det viktigt med en sådan tjänst?

– Cirka 45 procent av restaurangbranschen är små familjeföretag, och många arbetar dygnet runt bara för att täcka sina kostnader. Endast 20 procent av alla restauranger överlever efter fem år. Som konsument tvingas du ofta att kompromissa genom att köpa internationell mat av dålig kvalitet som är anpassad till västerländska smaker. Vi ser en framtid där nästa generations restaurangentreprenörer kan göra vad de älskar, arbeta på normala timmar – och göra bra vinst. Samtidigt som konsumenterna kan äta godare mat lagad med kärlek. Och hemmakockar är en stor del av den framtiden tror vi.

Viktigast för er just nu?

– Att leverera god, internationell mat från våra hemmakockar till våra kunder har alltid varit, och kommer alltid att vara, det viktigaste för oss. En utmaning för oss i matleveransbranschen är att hitta effektiva och smarta sätt att leverera maten på. Just nu testar vi nya leveransmodeller som verkar lovande.

Vilken tror du är den största förändringen vi står inför i matkedjan?

– Att konsumenterna anammar ny teknik kommer att förändra matkedjan. Livsmedelsindustrin idag är ungefär som telekomindustrin var för tjugo år sedan. Jag tror att nästa decennium kommer att innehålla radikala förändringar av hela livsmedelsindustrin.

Något projekt som du tycker är speciellt intressant just nu?

– Kryptovalutor! Det är första gången vi ser en decentraliserad modell växa fram organiskt och globalt över en längre tid. Och faktiskt komma till nytta för människor i utvecklingsländerna lika mycket som i industriländer. Decentralisering är ett ämne som verkligen fascinerar mig ur många perspektiv, inte bara kryptovalutor.

Du får bara äta en maträtt resten av livet, vilken blir det?

– Tuff fråga. Men det måste bli en måltid från min barndom – kåldolmar med en tjock citron- och äggsås. Rätten heter lahanodolmader på grekiska.

Akis Palamidisgastronaut

Lovisa Madås

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!