Kristofer Lund
Affärsutvecklare och analytiker
Hej där, Nils Österström från Tebrito.
– Vi producerar och utvecklar livsmedelsråvaror utifrån insekter, inledningsvis mjölmaskar. Vi tar helt enkelt proteinet ur insekten och producerar en smakneutral råvara som innehåller 88 procent protein. Vår ambition är att starta storskalig automatiserad produktion av insekter och insektsprodukter i Sverige.
– Det finns enorma hållbarhetsvinster med insekter. De är otroligt effektiva på att omvandla biomassa, som kan bestå av sidoströmmar från exempelvis spannmålsindustrin. Det går att skapa en storskalig produktion på en liten yta. Och klimatutsläppen blir en bråkdel jämfört med annan produktion av animaliskt protein.
– Efterfrågan på matinsekter är stor i Europa och branschen växer snabbt, bland annat i Danmark och Finland. I Sverige har Livsmedelsverket valt en mer restriktiv tolkning av befintliga regelverk och tillåter inte försäljning. Vid årsskiftet träder en ny EU-lagstiftning i kraft där insekter officiellt klassas som “novel foods”. Det innebär att varje enskild insektsart måste godkännas innan försäljning får påbörjas. Länder där försäljning redan pågår omfattas av ett övergångsregelverk och kan fortsätta försäljningen under två år. På grund av Livsmedelsverkets ståndpunkt kommer Sverige tyvärr inte att omfattas. Vi är ändå positiva på sikt, eftersom den nya lagstiftningen med all sannolikhet innebär ett snabbt generellt godkännande i hela EU.
– Att hålla en innovationstakt som är minst lika snabb som våra grannländer. Innovation i livsmedelskedjan måste sättas på agendan så att vi kan konkurrera på samma villkor. Många länder tolkar EU-regler på ett sätt som gynnar det egna landet medan vi i Sverige ofta går på en mer restriktiv linje än vad vi behöver. Vi behöver bli mer snabba och agila när vi ser att det finns hinder i lagstiftningen. I en globaliserad värld måste konkurrenskraft prioriteras, och vi behöver eftersträva en teknikneutral lagstiftning som inte stoppar innovation.
– Jag älskar ost men jag tror jag ändå att det blir en maträtt som har insektsprotein som huvudråvara.
Intervju
Tre branschföreträdare reflekterar över synen på svensk livsmedelsforskning och innovation – och pekar ut vad som behövs framåt för att […]
Intervju
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent […]
Intervju
Det är många branscher som oroar sig inför Amazons intåg i Sverige, men den amerikanska postorderjätten har än så länge […]
Intervju
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas […]
Intervju
Svenska forskare har tagit fram en unik metod att göra livsmedel – av elektricitet och koldioxid. En innovation som i […]