Igor Tihonov Foto: Solvi

Intervju

Klimatsmart jordbruk med hjälp av drönare

Hej där, Igor Tihonov, grundare av Solvi

Vad gör ni, och varför gör ni det ni gör?

–  Vi hjälper lantbrukare och rådgivare att få bättre koll på grödor, och tillämpa precisionsodling med hjälp av drönarbilder. Genom olika typer av bildanalys kan till exempel mängden kväve som tillförs anpassas utifrån variationer i fälten, ogräs kan bekämpas där det behövs mest och skördeprognoserna blir mer exakta.
– Vi gör det här eftersom vi tror att jordbruket kan bedrivas på ett mycket mer effektivt och klimatsmart sätt med hjälp av ny teknik. Vi vill göra tekniken enkel och tillgänglig för lantbrukarna.

Viktigast för er just nu?

– Att få lantbrukarna att inse fördelarna med den senaste tekniken. Och få dem att börja tillämpa den i bredare skala. Tyvärr ligger jordbruksbranschen några år efter andra branscher när det gäller digitalisering, trots att det i dag finns alla förutsättningar för att fatta bättre beslut utifrån data från sensorer och satelliter. Väldigt få drar nytta av det, och mycket görs fortfarande på samma sätt som för tio, tjugo år sedan.

Vilken tror du är den största förändringen på längre sikt i matkedjan?

– Den stora förändringen, som sker redan nu, är att maten vi äter kommer vara ekologisk och närodlad i allt högre utsträckning.

Något projekt som du tycker är speciellt intressant just nu?

Hands free hectare är ett väldigt intressant projekt i England. Det ger en inblick i hur framtidens jordbruk kommer att se ut.

Du får bara äta en maträtt resten av livet, vilken blir det?

– En sallad där lax och avokado är huvudingredienser.

Igor TihonovprecisionsjordbrukPrecisionsodlingsolvi

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!