Foto: Istockphoto

Spaning

Clean eating på fallrepet

Att maten i allt högre grad är vår stora identitetsbärare återkommer många av talarna till under London Food Tech Week.

Som Food Futurologist Morgaine Gaye: ”Maten är den nya religionen. Vi söker oss allt mer till andra som gör samma val som vi själva”.

Visst ligger det sanning i det. För några år sedan var de givna kallprats-frågorna vid en middag ”var bor du” och ”vad gör du”. Nu är det andra frågor som placerar dig i ett fack: ”vilken mat äter du” och ”var äter du” (tätt följt av ”vilka tv-serier följer du”).

Ett fack som många sökt sig till under de senaste åren är clean eating, en rörelse som under hösten har granskats i en läsvärd artikel av Guardian-journalisten Bee Wilson. Clean eating startade för tio år sedan med boken ”The Eat-Clean Diet”, och handlade i grunden om att äta så lite processad mat som möjligt, undvika tillsatser, socker och vitt mjöl. Med åren har rörelsen utvecklats till att bli striktare och striktare. Bee Wilson skriver: ”As with any cult, it could be something dark and divisive if you got on the wrong side of it”. Precis som andra sektliknande rörelser utlovas rikligt med belöning, här handlar det om ditt fysiska och psykiska välmående. Men vad är fakta? Stämmer det verkligen att alla blir friskare av att undvika gluten? Eller av att helt undvika spannmål? Jag tycker du ska se dokumentärfilmen ”Ren mat – den smutsiga sanningen” som dyker ner i frågan. Filmen finns på SVT Play, men skynda titta – i dag fredag är sista dagen.

Skönt att vi snart kan lägga pseudovetenskap på hyllan och få data direkt från källan tänker jag. För snart har vi uppkopplade kroppar som berättar exakt vad vi behöver mer eller mindre av. Själv hoppas jag att min dagliga rekommendation alltid är: ät mer kimchi och annan fermenterad mat!

Vad tycker Sveriges största youtuber inom mat, Matgeek, om clean eating? Läs intervjun med honom här.

Clean eatingFood Tech WeekMatgeek

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!