Lovisa Madås
Medgrundare AGFO. Affärs- och produktansvarig.
Jag sitter i en bil på väg genom Central Valley i Kalifornien. Det här är en av världens mest produktiva jordbruksregioner, enorm och platt. Här odlas fler än 230 grödor – frukter, grönsaker, nötter – på en yta lika stor som Danmark (och lika platt).
Synen är lätt hypnotisk, mil efter mil med oändliga odlingar. Det kittlar till i näsan när vi passerar Harris Cattle Ranch, Kaliforniens största nötköttsproducent. Så slutar bilfärden, jag är framme i mångmiljonstaden Los Angeles. En stad, som likt många andra storstäder runt om i världen, ser ett ökat intresse för urban odling. Our Foods, Local Roots Farm och LA Urban Farms är tre utav många företag som vill knyta staden närmare produktion av grönsaker.
Även här hemma i Sverige ökar stadsodlingen. Källaren i DN-skrapan byggs om till en inomhusodling. Under Liljeholmen i Stockholm huserar Urban Oasis, och en bit utanför staden finns Grönska. Du läser en intervju med Natalie de Brun Skantz från Grönska här.
Roligaste matminnet från LA: blodpudding-glass (ja, det var gott)
Spaning
I veckans spaning möter AGFO-Frida ett av världens mest omtalade agtech-bolag. 👉 Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev […]
Spaning
”Det är komplext” är det vanligaste expertsvaret på frågan vad vi ska äta. Tvärtom menar veckans gästspanare Jenina Dahlberg. 👉 […]
Spaning
AGFO:s Lovisa Madås ser två parallella företeelser i veckan – och inser att de hänger ihop. 👉 Den här spaningen […]
Spaning
Startups – ett hett epitet som attraherar investerare och som förknippas med någonting större och bättre. Eller är det en rubrik på en […]
Spaning
När WWF:s köttguide släpptes i veckan drog det igång diskussioner om vad som egentligen är hållbar mat. AGFO-Julia ser en […]