Foto: Istockphoto

Spaning

On the road

Jag sitter i en bil på väg genom Central Valley i Kalifornien. Det här är en av världens mest produktiva jordbruksregioner, enorm och platt. Här odlas fler än 230 grödor – frukter, grönsaker, nötter – på en yta lika stor som Danmark (och lika platt).

Synen är lätt hypnotisk, mil efter mil med oändliga odlingar. Det kittlar till i näsan när vi passerar Harris Cattle Ranch, Kaliforniens största nötköttsproducent. Så slutar bilfärden, jag är framme i mångmiljonstaden Los Angeles. En stad, som likt många andra storstäder runt om i världen, ser ett ökat intresse för urban odling. Our Foods, Local Roots Farm och LA Urban Farms är tre utav många företag som vill knyta staden närmare produktion av grönsaker.

Även här hemma i Sverige ökar stadsodlingen. Källaren i DN-skrapan byggs om till en inomhusodling. Under Liljeholmen i Stockholm huserar Urban Oasis, och en bit utanför staden finns Grönska. Du läser en intervju med Natalie de Brun Skantz från Grönska här.

Roligaste matminnet från LA: blodpudding-glass (ja, det var gott)

GrönskainomhusodlingNatalie de Brun Skantzvertikalodling

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!