Lovisa Madås
Grundare AGFO
Jag sitter i en bil på väg genom Central Valley i Kalifornien. Det här är en av världens mest produktiva jordbruksregioner, enorm och platt. Här odlas fler än 230 grödor – frukter, grönsaker, nötter – på en yta lika stor som Danmark (och lika platt).
Synen är lätt hypnotisk, mil efter mil med oändliga odlingar. Det kittlar till i näsan när vi passerar Harris Cattle Ranch, Kaliforniens största nötköttsproducent. Så slutar bilfärden, jag är framme i mångmiljonstaden Los Angeles. En stad, som likt många andra storstäder runt om i världen, ser ett ökat intresse för urban odling. Our Foods, Local Roots Farm och LA Urban Farms är tre utav många företag som vill knyta staden närmare produktion av grönsaker.
Även här hemma i Sverige ökar stadsodlingen. Källaren i DN-skrapan byggs om till en inomhusodling. Under Liljeholmen i Stockholm huserar Urban Oasis, och en bit utanför staden finns Grönska. Du läser en intervju med Natalie de Brun Skantz från Grönska här.
Roligaste matminnet från LA: blodpudding-glass (ja, det var gott)
Spaning
Alla pratar vätgas, men ingen nämner biogasen som har en central roll att spela även i vätgassamhället. Det skriver veckans […]
Spaning
Mer effektivt, resurssnålare genom återanvändning av vatten och mindre tärande på miljön än den traditionella motsvarigheten. Hur går det egentligen för den landbaserad […]
Spaning
Det är befriande med drycker som inte alltid passar in i mallen, tycker AGFO-Frida när hon blickar framåt. Den här spaningen […]
Spaning
I veckans spaning går AGFO-Lovisa bakom lysdiodernas förtrollande sken. Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig […]
Spaning
AGFO lyfter gärna fram gränsöverskridande samarbeten som en viktig del i utvecklingen av framtidens matsystem. Dags att leva som vi lär. […]