Foto: Istockphoto

Spaning

I ivrig väntan på rapsfärs

Den här månaden är det mer än Oktoberfest i Tyskland. Det är månaden när livsmedelsforskaren Karolina Östbring är där för att försöka göra ätduglig rapsfärs.

🌱 Trendspaningar och omvärldsbevakning – direkt till din inbox! Signa upp på AGFO weekly

Sug på ordet: rapsfärs. Jag tycker det låter hur gott som helst! Just nu är det dock inte hur gott som helst. Men kan Elon Musk bygga vakuumtåg och kommersialisera rymdresor – ja, då borde vi rimligtvis kunna få fram riktigt god rapsfärs.

I dag utvinner vi olja från raps (Sverige producerar 130 000 ton rapsolja om året), och låter resterna bli grisfoder. Tre kilo rapsfrön ger ett kilo olja och två kilo rester. Nu har Karolina Östbring och hennes forskargrupp vid Lunds Universitet listat ut hur resterna kan bli en ny vegetarisk produkt med hög proteinhalt. Skadliga ämnen filtreras bort. Kvar återstår att fixa smaken. Just nu finns det en bismak i restprodukten. Forskargruppen tror att en testprodukt är klar om några få år.

För dig som är i Malmö den 12 oktober kan du lyssna på Karolina Östbring när hon talar vid ett frukostseminarium, mer info här.  Mer om proteinskiftet kan du läsa om i den här rapporten. Vill du läsa en längre intervju med Karolina Östbrink rekommenderas senaste numret av magasinet Filter.

rapsrapsfärs

Lovisa Madås

Grundare och ansvarig AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!