AGFO:s Lovisa Madås ser fram emot rapsfärs. Foto: Istockphoto

Spaning

I ivrig väntan på rapsfärs

Den här månaden är det mer än Oktoberfest i Tyskland. Det är månaden när livsmedelsforskaren Karolina Östbring är där för att försöka göra ätduglig rapsfärs.

Den här spaningen publicerades först i vårt nyhetsbrev AGFO weekly, signa upp dig här

Sug på ordet: rapsfärs. Jag tycker det låter hur gott som helst! Just nu är det dock inte hur gott som helst. Men kan Elon Musk bygga vakuumtåg och kommersialisera rymdresor – ja, då borde vi rimligtvis kunna få fram riktigt god rapsfärs.

I dag utvinner vi olja från raps (Sverige producerar 130 000 ton rapsolja om året), och låter resterna bli grisfoder. Tre kilo rapsfrön ger ett kilo olja och två kilo rester (läs mer om det här).

Nu har Karolina Östbring och hennes forskargrupp vid Lunds Universitet listat ut hur resterna kan bli en ny vegetarisk produkt med hög proteinhalt. Skadliga ämnen filtreras bort. Kvar återstår att fixa smaken. Just nu finns det en bismak i restprodukten. Forskargruppen tror att en testprodukt är klar om några få år. ”Vi har mycket gott hopp om att lyckas men det tar rätt mycket tid”. Så sade forskaren Karolina Östbring när AGFO intervjuade henne här.

För dig som är i Malmö den 12 oktober kan du lyssna på Karolina Östbring när hon talar vid ett frukostseminarium, mer info här.

Se mer:

AGFO Talk: Växtbaserat svenskt protein

AGFO-tema: Svenskt proteinskifte

Därför ratas den svenska bönan

På jakt efter det svenska proteinet

Fem hinder för svensk sojaodling

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly – signa upp gratis här

rapsrapsfärs

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!