Petter Olsson. Natalie de Brun Skantz, Robin Lee Foto: Grönska

Intervju

”Stor potential för vertikalodling”

Hej där, Natalie de Brun Skantz från Grönska, som odlar grönsaker i hyllsystem i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden i Stockholm.

Var gör ni, och varför gör ni det ni gör?

– Vi är sedan tre år tillbaka vertikala odlare i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden i Stockholm. Det innebär att vi odlar i hyllsystem med LED-lampor och hydroponisk lösning. Vi utvecklar egen teknik, och odlar grönsaker och örter som vi säljer till Paradiset. Just nu utvecklar vi ett system för odling direkt i matbutiker och i restaurangmiljö. En första prototyp finns klar.
– Vi gör det här eftersom vi ser en stor potential för vertikalodling. I dag importeras en stor andel av alla grönsaker vi äter i Sverige. Det vill vi vara med och förändra.

Viktigast för er just nu?

– Vi tittar hela tiden på att skapa ett så miljömässigt bra odlingssystem som möjligt, från näringen plantan står i till förpackning och distribution. Att skapa så näringsrika produkter som möjligt är också viktigt. Med LED-belysning kan vi skapa näringsrika produkter genom att anpassa belysningen. Olika ljusfrekvenser har olika inverkan på en planta, vi har utvecklat specifika ljuskombinationer som gör att plantor kan producera fler näringsämnen.
– Just nu bygger vi ut vår produktion, så mycket fokus ligger där. Vi går från att producera fem hundra plantor i månaden till fem tusen. 2019 vill vi kunna leverera sjuttio tusen plantor. Och vi har utlovat egenodlade jordgubbar till nyår, så vi håller på att testodla för fullt.

Vilken tror du är den största förändringen vi står inför inom tio år?

– De problem vi har idag kommer inte att försvinna inom tio år, tvärtom kan vissa ha förvärrats. Ökad befolkning och fler naturkatastrofer gör det än mer akut att hitta nya lösningar för matkedjan. Det tror jag kommer leda till mer medvetna konsumenter där alla tar sitt ansvar. Konsumenterna har kraften att påverka genom sina köp, och ökad kunskap kan ge rätt val.

Något företag eller projekt som tycker du är intressant just nu?

Karma! Deras app där du som konsument själv kan köpa mat som annars skulle ha slängts ger konkret nytta i vardagen.

Om du bara fick äta en maträtt resten av livet, vilken skulle det vara?

– Svår fråga, det finns så mycket gott. Får en välja frukostbuffé? Annars väljer jag vegetarisk hamburgare med pommes!

Grönskahydroponisk odlinginomhusodlingNatalie de Brun Skantzvertikalodling

Lovisa Madås

Konsult AGFO

MejlaTwitterFölj på Twitter

AGFO tror på morgondagens livsmedelskedja. Det gör även våra sponsorer:

Relaterade artiklar

AGFO weekly

Skaffa Sveriges bästa nyhetsbrev om morgondagens mat – gratis!