Lovisa Madås
Grundare AGFO
Hej där, Martin Grådal från Whywaste, som jobbar med att minska matsvinnet i butiksledet.
– Vi jobbar med att minska matsvinnet i butiksledet. Det finns ett stort behov av att minska svinnet i hela livsmedelsbranschen. Bara här i Sverige slängs det varje år över 125 000 ton mat i butiksledet. Därför har vi tagit fram digitala system för att ta datadrivna beslut.
– Vårt system identifierar varor som riskerar att passera bäst-före-datum. Vi har drivit Whywaste i fyra år nu, och haft en produkt på marknaden i två. Responsen har varit väldigt bra, och vårt system har gjort stor skillnad ute hos butikerna. ICA Kvantum i Landvetter har till exempel sparat 750 000 kronor förra året genom vårt system.
– I dag arbetar vi med några av de största aktörerna i Sverige; ICA, Coop, Hemköp med flera. Vi kommer utöka till nya marknaden under 2018. Exakt till vilka länder är än så länge hemligt, men bara ett litet tag till. Hösten handlar mycket om att stärka vår organisation och sätta processer för att kunna skala upp med kvalitet.
– Jag har ett stort intresse för mat och hållbarhet. Jag är vegan, och vill bidra till att kött inte slängs i onödan. De andra grundarna har andra ingångar, från analys- och management-sidan.
– Jag tror att många radikala förändringar väntar, se bara på Amazons uppköp av Whole Foods. Generellt ligger livsmedelsbranschen på efterkälken när det gäller innovation och utveckling om man jämför med andra branscher. Jag tror att mycket kommer handla om tätare sammankopplingar mellan alla led i matkedjan, där flöden av data skapar transparens och ökad medvetenhet. Konsumenterna kommer få mer information om produkter och varor, och leverantörer mer kunskap om konsumenternas efterfrågan.
– Det hoppas jag verkligen. Om det blir tydligt för dig som konsument vilken vara som är närodlad, då hoppas jag att du väljer den. Vår hjärtefråga är svinnet, och där måste man jobba mer med data mellan alla aktörer. Medvetenhet och pengar är starka drivkrafter – blir det tydligt för dig som matbutik hur mycket pengar du kan spara på att minska maten som slängs, då kommer du att agera.
– Sweden Food Tech har skapat ett intressant community. Karma när det gäller att minska matsvinnet nära konsument.
– Enkelt! Tofu Palak på restaurang Thali i Göteborg.
Intervju
Tre branschföreträdare reflekterar över synen på svensk livsmedelsforskning och innovation – och pekar ut vad som behövs framåt för att […]
Intervju
Ska man räkna jordbruket till godo all den kol som binds varje år i skördarna? Ja, menar Per Frankelius, docent […]
Intervju
Det är många branscher som oroar sig inför Amazons intåg i Sverige, men den amerikanska postorderjätten har än så länge […]
Intervju
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas […]
Intervju
Svenska forskare har tagit fram en unik metod att göra livsmedel – av elektricitet och koldioxid. En innovation som i […]