Lovisa Madås
Journalist och digital affärsutvecklare. Ansvarig AGFO.
Vecka 36
Tekniken
I våras startade Ica en orderportal för affärer mellan enskilda Icabutiker och lokala producenter i södra Sverige. Nu öppnas portalen för Icabutiker och leverantörer i hela landet. ”Portalen fungerar ungefär som en datingsajt med målsättningen att matcha butiker och lokala leverantörer”, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige. (Land Lantbruk)
tekniken
En ny app från Jordbruksverket ska underlätta arbetet med att dokumentera växtskyddsbehandlingar i den så kallade sprutjournalen. (Land Lantbruk)
pengarna
Hälsa Invest går in och tar en minoritetspost i foodtechbolaget FreshX. Bolaget vill med sin tjänst Kitchen-Online digitalisera kopplingen mellan restauranger och leverantörer. (Mynewsdesk)
pengarna
Forskare och innovatörer bjuds in att söka medel för vetenskapligt syfte från Lantmännens Forskningsstiftelse. Fokusområden i år är Lantbruk & maskin, Bioenergi & gröna material och Livsmedel & förpackningar. (Lantmännen)
maten
Östgötasvamp – företaget som presenterar sig som svampbranschens Spotify – väntar nu bara på Livsmedelsverkets slutbesked innan produkten lanseras.
människorna
Karl Andersson, vd Matsmart: ”Vi har tecknat ett exklusivt avtal med Nestlé som innebär att vi förbinder oss att köpa deras överskott av torrvaror och upp till den volym som vi kan hantera. Hittills har vi inte tackat nej till några varor.” (Butikstrender)
människorna
För fjärde året i rad arrangerar Carnegie och Svenska Dagbladet tävlingen Framtidens Entreprenör. Förra året gick första pris till Karma, plattformen där restauranger, caféer och butiker säljer färsk överskottsmat till konsumenter. (SvD)
tekniken
Ett förslag som presenterades under hacket Nexthus var ett växthus som värms upp av skolans spillvärme och som sedan förser eleverna med mat. Matresterna komposteras och blir till biogas och jord. (Hållbarvärme.nu)
Omvärld
Skördedags på kallt ställe, nya insikter om innovation i livsmedelskedjan, poddtips och Google redo att lära upp din maskinpark. Det och […]
Omvärld
Personaliserad mat, blockchain och nya digitala tjänster rullas ut — vi sammanfattar veckans nyheter inom foodtech och agtech. maten Nu […]
Omvärld
Idén att tillverka gödningsmedel av matrester är förstås lysande på många sätt, något som stora delar av Europa och nu […]
Omvärld
Kläder från skörderester, automatisering framgångsfaktor för näthandlare – och delad traktordata. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom foodtech […]
Omvärld
AGFO bevakar foodtech- och agtech åt dig! Här är veckans omvärldsbevakning där vi dyker ner i robothönor, mattrender och minskat […]