Omvärld

15 miljoner till innovation

Vecka 36

Tekniken

Ny portal ska ger mer närodlat i butiken

I våras startade Ica en orderportal för affärer mellan enskilda Icabutiker och lokala producenter i södra Sverige. Nu öppnas portalen för Icabutiker och leverantörer i hela landet. ”Portalen fungerar ungefär som en datingsajt med målsättningen att matcha butiker och lokala leverantörer”, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige. (Land Lantbruk)

tekniken

Ny app förenklar sprutjournal

En ny app från Jordbruksverket ska underlätta arbetet med att dokumentera växtskyddsbehandlingar i den så kallade sprutjournalen. (Land Lantbruk)

pengarna

FreshX säkrar finansiering

Hälsa Invest går in och tar en minoritetspost i foodtechbolaget FreshX. Bolaget vill med sin tjänst Kitchen-Online digitalisera kopplingen mellan restauranger och leverantörer. (Mynewsdesk)

pengarna

Lantmännen avsätter 15 miljoner till idéutveckling och innovation

Forskare och innovatörer bjuds in att söka medel för vetenskapligt syfte från Lantmännens Forskningsstiftelse. Fokusområden i år är Lantbruk & maskin, Bioenergi & gröna material och Livsmedel & förpackningar. (Lantmännen)

maten

D-vitaminberikad svamp snart på din tallrik

Östgötasvamp – företaget som presenterar sig som svampbranschens Spotify – väntar nu bara på Livsmedelsverkets slutbesked innan produkten lanseras.

människorna

Fördjupat samarbete kring minskat matsvinn

Karl Andersson, vd Matsmart: ”Vi har tecknat ett exklusivt avtal med Nestlé som innebär att vi förbinder oss att köpa deras överskott av torrvaror och upp till den volym som vi kan hantera. Hittills har vi inte tackat nej till några varor.” (Butikstrender)

människorna

Framtidens Entreprenör 2017

För fjärde året i rad arrangerar Carnegie och Svenska Dagbladet tävlingen Framtidens Entreprenör. Förra året gick första pris till Karma, plattformen där restauranger, caféer och butiker säljer färsk överskottsmat till konsumenter. (SvD)

tekniken

Fortum hackar framtidens hållbara stad

Ett förslag som presenterades under hacket Nexthus var ett växthus som värms upp av skolans spillvärme och som sedan förser eleverna med mat. Matresterna komposteras och blir till biogas och jord. (Hållbarvärme.nu)

FreshXICAlantmannenÖstgötasvamp

Lovisa Madås

Journalist och digital affärsutvecklare. Ansvarig AGFO.

MejlaTwitterFölj på Twitter

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Trendspaning och omvärldsbevakning – varje fredag, helt gratis!