Omvärld

De knäckte koden

Havrens DNA är kartlagd, robotar hämtar maten, växtbaserad färs mottogs väl i grannlandet – det är några av veckans nyheter inom foodtech och agtech.

MATEN

De knäckte koden

Efter många års arbete har svenska forskare lyckats kartlägga havrens DNA. Det öppnar upp möjligheter att ta fram helt nya sorter med förbättrade egenskaper, som högre proteinhalt. (JA)

TEKNIKEN

Nya trender för köket

Megamässan Consumer Electronics Show är över. En hel del nyheter inom matsektorn presenterades. I fokus: bland annat röststyrning, robotar och hemmaodlingar. (The Spoon) 

PSSST

🌱  AGFO weekly, din bästa kompis i din inbox! Vi tar oss an framtidens matkedja, varje fredag morgon. 👉  Signa upp på studs här 

TEKNIKEN

Ny varuautomat hjälper hemlösa

För en månad sedan lanserades Action Hunger i Nottingham, England. Företaget använder varuautomater för att lämna ut nödvändiga saker för hemlösa och är tänkt som ett enkelt sätt att få saker som hälsosam mat, vatten, strumpor eller tandkräm.

MATEN

Uppåt för växtbaserad färs

I höstas lanserades en växtbaserad, vegansk (men köttlik) färs i danska butiker. Och den verkar ha tagits emot bra hos kunderna. (Fri Köpenskap)

MATEN

Hej handsfree-öl

I höstas skördades världens första ”handsfreeodlade” hektar spannmål. Från sådd till skörd – allt sköttes av maskiner och drönare. Nu planerar teamet att brygga öl på de 4,500 kilo maltkorn som också blev resultatet. (Land Lantbruk, betallänk)

MATEN

Hoppfullt besked för växtförädlare

Växtförädlingstekniken Crispr/Cas9 kan undantas från att regleras som gmo, enligt ett utlåtande från EU:s generaladvokat. På sikt får odlare i Sverige i så fall tillgång till ett mer varierat utbud på marknaden, säger Dennis Eriksson vid SLU. (ATL)

MATEN

Betongdjungel 2.0

Urbana odlingar är på frammarsch i huvudstaden. Dagens Nyheter rapporterar bland annat från Plantagons bygge under DN-skrapan. (DN)

TEKNIKEN

När pizzan bakas i farten

Vad blir resultatet när Pizza Hut gör gemensam sak med Toyota? Precis – ett förarlöst fordon som förutom att leverera maten även lagar den. Rullas ut runt 2020. (Eater)

MÄNNISKORNA

Profiler oense om framtiden

Läsvärt när kockprofilen Dan Barber och techprofilen Kimbal Musk möts i ett samtal om framtidens mat. Kimbal satsar på inomhusodlingar, Barber är inte lika peppad: ”The future of produce from a container doesn’t make me hungry”. (Fast Company)

Lovisa Madås

Skicka ett mail

Relaterade artiklar

AGFO Weekly

Vi ger dig koll på framtidens livsmedelskedja – varje fredag!